Upplev Islands spektakulära natur och historia

Bokningskod: ISLAND8

Vackra landskap, varma källor och lokala smaker

Missa inte chansen att få uppleva ett enastående Island - varma källor och mäktiga fjäll. Den Blå Lagunen, svarta lavastränder, vikingahistoria, vulkaner och glaciärer. Vi provar isländska specialiteter och besöker ett lokalt ölbryggeri.

Dag 1 Mot Reykavik

Med flyg tar vi oss från Stockholm till Island och Keflavik flygplats. Här möts vi av vår chaufför och lokala guide. Reykjavik är en kompakt liten stad och det är kort avstånd mellan attraktioner, butiker och restauranger. Reykjavik är känd för att ha många bra och moderna caféer och restauranger.

Dag 2 Geysir – Gullfoss – Sydkusten

I dag startar resan runt Island. Efter frukost beger vi oss mot det geotermiska området i Haukadalur. Här får vi höra om Islands spektakulära underjordiska krafter genom de varma källorna i Geysirområdet. Den kända gejsern Strokkur sprutar ut imponerande mängder vatten flera gånger i timmen. När bubblan spricker och det sprutar hett vatten 20-30 meter upp i luften, bör du stå klar med kamera för att ta dagens bästa foto. Det stora och välkända vattenfallet Gullfoss är nästa stopp. Gullfoss är ett imponerande vattenfall där du fritt kan närma dig vattenfallet utan att det är farligt. Resan fortsätter längs med sykusten till Seljalandsfossen som ligger vid foten av den kända glaciären Eyjafjallajøkull. Här har vi möjlighet att gå in på baksidan av vattenfallet som är en spektakulär upplevelse. Vi besöker Skogarfoss som är en av Islands största vattefall med ett fall på 60 meter och bredd på 25 meter.

Dag 3 Dyrholaey,  Skaftafell & Glaciären Vatnajökull

När vi ätit frukost så kör vi vidare till Dyrholaey, landets sydligaste udde. Platsen är känd för sitt rika fågelliv med många havsfåglar. Från toppen av ön kan man se den stora Myrdalsjökull i norr. Vi stoppar för en vandringstur på den imponerande svarta stranden som ligger på landets sydligaste punkt. Härifrån fortsätter vi österut till Skaftafell nationalpark. Parken har blivit formad av vulkaner, glaciärer och vatten. Svartifoss är en unik naturpärla inramad av svarta lavapelare. Dagens övernattning är vid foten av Vatnajökull som är Europas största glaciär (över 8000m2).

Dag 4 Glaciärelagunen Jökulsarlon  & Östfjordarna

Dagen startar efter frukost med att vi kör genom Breidamerkursandur till glaciärlagunen Jökulsarlon, här får vi se stora isberg flyta från glaciären och vidare ut på havet. Här är det möjligt att komma nära isbergen med en båttur på lagunen. Vidare passerar vi fiskelandsbyn Höfn och kör genom tunneln i Almannaskarð till Östfjordarna. Detta är den geologiskt äldsta delen av Island. Området är präglat av fjordar, branta fjäll, majestätiska toppar och rikt fågelliv. Det finns också flera minnen från forndomen i detta område.

Dag 5. Underbart landskap och varma källor

Efter en vacker tur genom djupa dalar och fjordar når vi dagens första stopp, Egilsstadir. Det är östra Islands handels centrum. Vi korsar höglandet Möðrudalur till sjön Myvatn, en av landets vackra naturpärlor. Det är också möjligt att stoppa för att bada i naturligt varma källor på Myvatn. Området runt Myvatn har en frodig vegetation och många arter av fåglar, varav några arter enbart finns där. Vi utforskar de vulkaniska områdena med pseudo kratrar, kokande lerpölar och bisarra lavaformationer i det geotermiska området Namaskard. På väg till Akureyri besöker vi det imponerande vattenfallet Godafoss, som betyder gudarnas fors.

Dag 6. Akureyri – Skagafjördur – Borgarfjördur

När vi ätit frukost börjar dagen med en kort stadsrundtur i Akureyri, huvudstaden i norr. Därefter kör vi till Skagafjordur, ett område som är känd för hästavel. Vi fortsätter sedan till Borgarfjordur, området där sagan om Egil Skallagrimsson uppstod, här stoppar vi vid Deildartunguhver, världens största och kraftigaste källa till varmvatten. Här rekommenderas inte att ta ett bad, då det ångande vattnet ligger nära kokpunkten. Nästa stopp är Reykholt, hemmet till Snorre Sturlason, isländsk hövding, författare och skald som levde där på 1200 talet. Han är känd för bland annat att ha skrivit Heimskringla och läroboken Edda. För att runda av dagen, besöker vi Hraunfossar, ett 900 meter brett bälte med forsande vatten som kommer från lavaslätten och rinner ned i älven Hvita. Här går älven genom en smal klyfta som skapar ett kraftigt vattenfall.

Dag 7. Nationalparken Thingvellir & Reykavik

Nationalparken Thingvellir står på UNESCO världsarvslista. Här besöker vi området till Islands första parlament, det äldsta demokratiska parlamentet i världen. Det blev grundlagt år 930. Naturen på Thingvellir är speciell och vacker och här ligger landets största sjö, Thingvallavatn. Thingvellir ligger precis mitt emellan den amerikanska och europeiska kontinenten. Du kan se revan i jordskorpan som är ett tydligt tecken på hur de tektoniska plattorna glider isär. Vi ankommer Reykjavik på eftermiddagen där vi får egen tid att upptäcka staden.

Dag 8. Hemresa.

I dag är det den sista dagen i Reykjavik och på Island. Transport till flygplatsen är arrangerat och du blir hämtad på hotellet och körd till flygplatsen.

I resan ingår
Flygresa med Icelandair Stockholm/Keflavik t/r, del i dubbelrum, 7 frukost,
7 måltider, utflykter och besök enligt program, bussresa på Island, lokalguide samt färdledning från EkmanResor
Avgångar
08 sep 2019 (söndag)

Platser finns
26580 SEK
Hotellinfo
Ej fastställt
Avgångsplats
Stockholm, Arlanda Flygplats
extra
Enkelrum 4 000:-