Östra Finlands pärlor - med Mozart i Savonlinna

Bokningskod: Savon

Denna resa är märkt med Hälsingebocken! Det innebär att vi erbjuder anslutning från Hälsingland - från t.ex. Hudiksvall och många fler orter längs vägen till Stockholm! Ring oss för mer information. 

 

Östra Finlands pärlor – med nya Valamo Kloster och Mozarts Enleveringen ur Serljen i Savonlinna.


Följ med och upptäck Östra Finlands vackraste delar och se opera i Savonlinna! Vi besöker bland annat kända platser som Valamo Kloster, Imatra och Borgå. Redan 1912 arrangerades den första operafestivalen i Savonlinna och sedan 1955 har det hållits en festival här varje år i juli. Festivalen har med tiden blivit större samtidigt som intresset ökat och har utvecklats till en internationellt erkänd festival som årligen lockar dryga 60 000 besökare. Den gamla borgen erbjuder fantastisk akustik då ljudet reflekteras med hjälp av de massiva stenväggarna. Olofsborg, som den heter på svenska, hör till Nordens bäst bevarade medeltida borgar och i folkmun har den på senare år börjat kallas ”Operaborgen”. I år har vi biljetter till Mozarts Enleveringen ur Seraljn.

Dag 1. Österut
Vi möts i Viking Lines terminal och snart bordar vi fartyget som tar oss över till Finland och Åbo. Ombord väntar gemensam middagsbuffé innan vi tar kväll.

Dag 2. I De Tusen Sjöarnas Land
Innan ankomst till Åbo äter vi tidig frukost.
Så börjar vår rundresa i Finland, förbi Tammerfors som är Finlands tredje största stad, och Nordens största inlandsstad. Staden ligger vackert belägen mellan sjöarna Näsijärvi och Pyhäjärvi. 1918 stod här ett avgörande slag under finska inbördeskriget som ledde till de vitas seger. Vårt lunchuppehåll på egen hand blir i universitetsstaden Jyväskylä där en stor del av stadens byggnader är ritade av Alvar Aalto. På eftermiddagen kommer vi fram till dagens slutmål, Kuopio i Savolax.Staden är säte för ärkebiskopen i Finlands ortodoxa kyrka och vi inleder med en guidad tur på stadens ortodoxa kyrkomuseum, Riisa. Här finns flera värdefulla föremål som räddades från Valamo kloster. Därefter tar vi in på vårt hotell i centrala Kuopio där även kvällens middag serveras. Ca 460 km

Dag 3.  Valamo kloster & Mozarts Enleveringen ur Serljen
Efter frukost fortsätter vi genom det fagra finska sjö landskapet till Heinävesi där nya Valamo kloster ligger. Det ursprungliga klostret låg på ön Valamo i Ladoga i Karelen. År 1940 evakuerades klostret efter att ön tillföll Sovjetunionen efter vinterkrigets slut. Här har det byggts upp ett kulturcentrum med en folkhögskola och man arbetar med att konservera gamla ikoner och gudstjänst-textilier. Vi visas runt på klostret och efteråt ges möjlighet till snabb lunch i klostrets gästrestaurang Trapesa.

Dagens eftermiddagspaus förlägger vi till Kerimäki där en av världens största träkyrkor finns. I god tid före kvällens föreställning kommer vi till Savonlinna och vårt lite enklare men centrala boende Summer hotell Tott.  Staden grundades av Per Brahe redan år 1639 och ligger mycket naturskönt på holmar och uddar vid Kyrönsalmi sund. Sedan 1967 anordnas det operafestival här på Olofsborg. Middag äter vi i god tid på egen hand innan vi promenerar den lilla biten till föreställningen. Så är det dags för resans höjdpunkt; operaföreställningen Mozarts Enleveringen ur Serljen som uppförs i den gamla borgen Olavinlinna/Olofsborg.  Med biljetter på de bästa raderna, under tak, upplever vi föreställningen och njuter av atmosfären!  Efteråt promenerar vi åter till hotellet. Ca 190 km.

Dag 4. Punkaharju & Imatra
Denna dag ges möjlighet till sovmorgon för de som så önskar eftersom vi lämnar Savonlinna först sent på förmiddagen. Under dagens färd ska vi åka längs den 7 km långa natursköna rullstensåsen

Punkaharju som skär igenom sjön Saimens vattensystem. Under eftermiddagen kommer vi till staden Imatra, 7 km från den ryska gränsen, vars fors är en betydande turistattraktion. Här installerar vi oss på Imatra stadshotell som är inrymt i ett jugendslott. Under inbördeskriget fungerade byggnaden som militärsjukhus och under Andra världskriget användes det av Karelska näsets arméstab. Först år 1987 återfick byggnaden sitt ursprungliga utseende. På hotellet finns såväl bastu som olika pooler. Middagen intas i hotellets vackra matsal. Om naturens resurser och tekniken med luckorna fungerar får vi under kvällen möjlighet att beskåda när man öppnar dammluckorna och låter Imatraforsen falla fritt. Ca 120 km

Dag 5 Mot Helsingfors
Efter frukost påbörjar vi färden mot Helsingfors. Vi gör ett besök i Borgå, som är Finlands näst äldsta stad efter Åbo. Här promenerar vi genom de idylliska kvarteren upp till domkyrkan som uppfördes på 1400-talet, stiftet samlar alla landets svenskspråkiga församlingar. Sedan äter vi en gemensam lunch innan vi promenerar till skalden Johan Ludvig Runebergs hem. Han levde i Borgå under 40 års tid fram till sin död 1877. Efter besöket åker vi vidare den korta vägen till Helsingfors och Vikings Lines terminal på Skatudden. På båten avnjuter vi en trerätters skeppsmeny innan vi sover ut. Ca 300 km

Dag 6. Hemåt
Tillsammans intar vi frukost i Foodgarden på båten och kan prata om vad vi upplevt under resan.  När vi anländer till Stockholm är det dags att skiljas från nyvunna reskamrater och med minnen från vårt grannland i öst.

I resan ingår
Del i tvåbäddshytt/rum (utsideshytter),
5 Frukost,
5 Måltider,
Biljett till operaföreställningen,
Entréer och besök enligt program,
Bussresa.
Avgångar
25 jul 2019 (torsdag)

Fåtal platser kvar
10480 SEK
Avgångsplats
Stockholm, Viking terminalen kl.20.00
(fartygets avgångstid)

En timme före avgång finns vår reseledare på plats vid gruppdiskarna med hyttnycklar och biljetter.

Orter längs Viking Lines ordinarie anslutningsnät.
extra
Enkelrum/hytt 1 500:-
Lyxhytt 1 500:-