Tyska Vinvägen - Goda viner, sparris och slottet i Marienburg

Bokningskod: TYSKVIN

 

 

Tyska Vinvägen - Goda viner, sparris och slottet i Marienburg

 

På denna resa åker vi längs den tyska vinvägen och upplever de berömda vindistrikten i Tyskland. Genom Pfalzområdet slingrar sig Deutsche Weinstrasse genom idylliska småbyar. Den går genom vinodlingsområdet Pfalz mellan de kuperade utlöparna av Pfälzerwald och slättlandskapet vid Rhen i Rheinland-Pfalz. Detta är Tysklands äldsta och mest välkända turistled. Under vår resa besöker vi berömda vingårdar och en sparrisgård där vi får möjlighet att inhandla delikatesser. Vi gör också ett besök på det vackra slottet i Marienburg, upplever landskapens charm, naturens scenerier, god mat och allehanda sevärdheter - allt skall vi njuta av under dessa dagar.

 

DAG 1. Mot Göteborg

Färden går genom Sverige och under resans gång stannar vi för lunch på lämpligt och trivsamt ställe. På kvällskvisten ankommer vi till Göteborg där vi kör ombord på Stena-Lines fartyg som under natten tar oss över till Tyskland. Ombord äter vi middag tillsammans innan vi sover ut i våra hytter.
Ca 470 km.

 

DAG 2. På tyska vägar mot Neustadt

Efter frukost ombord på fartyget tar vi oss av färjan och rullar söderöver längs Tysklands vägar.
Under dagen stannar vi för lunch innan vi fortsätter till Neustadt an der Weinstrasse, som är huvudorten i vindistriktet Pfalz. Här checkar vi in på vårt centrala hotell och under kvällen äter vi gemensam middag. Ca 700 km

 

DAG 3. Vin och snapsprovning

Efter frukost är det dags att plocka fram smaklökarna. Vi gör besök på flera vin - och även en snapsgård. Under dagen får vi höra om Tysklands ledande vindistrikt som producerar vin på både traditionella och moderna sätt. Vi besöker Köhler-Ruprecht, en världsberömd vingård med lång historia. Deras Rieslingviner från vinfältet ”Kallstadter Saumagen” har fått otaliga utmärkelser och är kända hos konnässörer runt om i världen. Här på gården får vi en vinprovning med gårdens vinmakare Dominik Sona. Under dagen äter vi lunch tillsammans.

 

Axel Hubach äger och driver sitt eget snapsbränneri Hubach. Vi gör ett besök på detta småskaliga företag med egna fruktodlingar. Vi får en titt på bränneriet och provning med tre olika destillat.

På kvällen äter vi middag tillsammans på en lokal restaurang.

 

DAG 4. Vingårdar & Sparris

När vi ätit frukost är det dags att med buss bege oss till Weingut Weegmüller, en av regionens äldsta vingårdar och som idag ägs i elfte generationen av Stefanie Weegmüller. När hon tog över efter sin far för 30 år sen fanns det inte många kvinnliga vinmarkare i trakten. Hon är känd för aromatiska viner som t.ex. Scheurebe. Här får vi prova några av hennes viner. Därefter äter vi en enklare lunch tillsammans på gården innan färden går vidare.

 

Vi gör ett besök på Weingut Dr. Steiner, ägaren Georg Steiner har byggt ett litet paradis med mediterrana växter här i mitten av böljande vinfält. Vingården som ligger lite högt upp på en kulle bjuder på mycket fina vyer över Rhendalen. Vi gör en vinprovning ute på deras mysiga veranda.

Eftermiddagskaffet avnjuter vi vid slottet Villa Ludwigshöhe. Slottet byggdes år 1846 av konungen Ludwig I av Bayern, som hans sommarresidens. Han sägs ha kallat det för sin ”balkong över Pfalz”.

 

Quartier Christ är en av regionens främsta sparrisodlare, beläget i en otroligt vacker miljö, i en f.d. kasern. Här får vi en rundtur och i deras gårdsbutik finns möjlighet att inhandla dessa delikatesser och ta med hem. På kvällen äter vi gemensam middag på en f.d. vingård som idag drivs som restaurang av Sabine Schmieder. Maten som är tillagad av lokala råvaror avnjuts i fin atmosfär mellan fina gamla sandstenmurar.

 

DAG 5. Marienburg och Hildesheim

Efter frukost och utcheckning påbörjar vi vår resa norrut. Under dagen gör vi ett besök på det berömda slottet Marienburg där vi får en guidad tur. När kung Georg V av Hannover gav sin maka, drottning Marie, slottet Marienburg anade han inte att hans kärleksbevis skulle bli ett av de mest imponerande och betydande nygotiska byggnadsminnena i Tyskland. Idag har slottet blivit ett centrum för konst, musik och kultur. Under sena eftermiddagen når vi Hildesheim som blir vårt hem för natten. På kvällen äter vi gemensam middag. Ca 431km

 

DAG 6. Färja från Kiel

Efter frukost åker vi sista biten upp till Kiel. Vi stannar för lunch på vägen och under eftermiddagen når vi Schwedenkai i Kiel där hytter och middag väntar ombord på Stena Lines fartyg till Göteborg. Ca 273km

 

DAG 7. Hemåt

Frukost serveras ombord innan vi ankommer Göteborg hamn. Under vår hemfärd stannar vi till för lunch vid lämpligt ställe och vi beräknar vara åter i Stockholm under eftermiddagen.

Ca 480 km

I resan ingår
Båtresa Göteborg–Kiel t/r,
Del i tvåbäddsrum/utsideshytt
8 Måltider,
Vinprovningar,
Sparrisprovning,
Besök och entréer,
Lokalguide,
Bussresa
Avgångar
20 maj 2018 (söndag)

Fullbokat
12980 SEK
Avgångsplats
Stockholm Cityterminalen kl.10.30
Södertälje Syd kl.11.00
extra
Enkelrum 1 900:-