Nordkap - Med buss genom Finland

Bokningskod: NORDKAP

Denna resa är märkt med Hälsingebocken! Det innebär att vi erbjuder Gratis anslutning från Hälsingland - från t.ex. Hudiksvall och många fler orter längs vägen till Stockholm! Ring oss för mer information. 

 

 

Nordkap - med buss genom Finland

 

Följ med oss på en resa genom Finland, där vi bland annat får uppleva Världsarvet Rauma, Rovaniemi, Samerna i Karasjok. Resans stora höjdpunkt, Nordkapsklippan med sin bländande vackra utsikt över himmel och hav. På hemresan som går genom vårt vackra Sverige besöker vi bland annat Kiruna och Jokkmokk.

 

Dag 1 Mot Åbo

Vi samlas vid Viking Lines terminal för att stiga ombord på färjan som skall ta oss med över till Åbo.
Vi tilldelas våra hytter och samlas sedan för gemensam middag. Ca 327 km

 

Dag 2 Världsarvet Raumo

Efter frukost kör vi av färjan i Åbos hamn och tar därefter en kort rundtur. Åbo var den viktigaste staden i den östra rikshalvan i mer än 500 år. Längs de finska vägarna färdas vi och under dagen gör vi givetvis stopp för lunch och kaffe. I Raumo stannar vi till för ett besök. Staden blev år 1991 den första finska staden att placeras på UNESCO:s världsarvslista över kulturminnen. Under 1700-talet omgavs staden av en tullmur som bokstavligen förhindrade staden från att byggas ut. När tullreglerna ändrades under 1800-talet utvidgades staden med ett flertal kvarter, vilket innebär att Raumo nu är den största ”levande” trästaden i hela Skandinavien. Raumo är framförallt känt som spetsknypplarnas stad. Vi stannar också till i svenskstaden Vasa. På kvällen äter vi middag tillsammans på vårt hotell i Brahestad.

Ca 563 km.

 

Dag 3 Rovaniemi & Saariselkä

Vi äter frukost på hotellet och åker vidare utmed Bottenvikens kust upp till Kemi där vi svänger av mot Rovaniemi. Här kan man träffa tomten, livs levande! Finland lobbar hårt att tomtens officiella hemadress skall vara Rovaniemi. Här finns Santa Claus Village, där man kan se tomten i sitt arbetsrum, sända post från hans postkontor mm. Här ligger Polcirkeln som vi nu passerar på vår väg norrut. Vi åker vidare i Finska Lappland till Saariselkä där vi checkar in på vårt hotell. Vi samlas till gemensam middag.
Ca 540 km.

 

Dag 4 Samecentret i Karasjok

Efter en stärkande frukost åker vi vidare förbi Ivalo och Inari som är huvudort i kommunen som är Finlands största till ytan. Här ser vi också Enare Träsk, Finlands tredje största sjö. Vi passerar gränsen och kör in i Norge vid Kargasniemi, strax därefter ankommer vi Karasjok, samernas huvudort i Norge.
Här besöker vi Samecentret med sin sameutställning och ser även en film om deras liv. Därefter fortsätter resan mot Nordkap där vi checkar in på vårt hotell som väntar med middag.

Sedan är det dags för resans höjdpunkt, ett besök på Nordkapsklippan med sin bländande vackra utsikt över himmel och hav. Tillsammans med turister från hela världen väntar oss en oförglömlig afton. Ca 500 km.

 

Dag 5 Alta

Vi lämnar Nordkap och Mageröja. Vi följer åter den vackra Porsangerfjorden där vi får uppleva den fantastiska naturen från färja på fjorden. Efter både kaffe och lunchstopp når vi Alta och dess museum med 6000 år gamla hällristningar. Här finns också en utställning om kraftverksbygget i Altaälven på 70-talet. Vi checkar därefter in på vårt hotell i Alta och äter gemensam middag. Ca 380 km.

 

Dag 6 Ishavskatedralen

Efter frukost besöker vi Isnetoften som ligger mycket vackert beläget vid fjorden innan vi åker vidare mot Tromsö. Längs vägen bjuds vi på vidunderliga vyer över bl.a. Lyngentopparna som ofta är snöklädda även i juli! Två färjeturer väntar oss innan vi kommer till Tromsö, eller Nordens Paris som staden ofta kallas. Här besöker vi den berömda Ishavskatedralen. Därefter tar vi en tur med fjällhissen upp på stadsberget. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet. Kvällen är fri för egna upptäckter, varför inte besöka midnattskonserten i katedralen, eller det välkända Polarmuseet. Ca 250 km.

 

 

Dag 7 Mot Sverige

Efter frukost åker vi vidare söderut. Vackra vyer bjuds oss hela vägen! De många krigsminnesmärkena minner om de hårda strider som ägde rum här 1940. Väl nere vid Ofotenfjorden börjar vi klättringen mot svenska gränsen. Vi gör ett stopp i Björkliden med den berömda Lapporten i bakgrunden. Utmed Torneträsk far vi vidare till Kiruna. Innan vi checkar in på hotellet i Kiruna tar vi en tur ut till Jukkasjärvi med sin kyrka och den fina altartavlan av Bror Hjort. Vi passerar också platsen för Ishotellet. Kanske hinner vi även med Kiruna kyrka. Vi äter en gemensam middag på hotellet och därefter får vi uppleva det vackra bildspelet av Sven Hörnell, som nu flyttat till Kiruna. Ca 390 km. 

 

Dag 8 Jokkmokks Tenn och Båtsuoj Samecenter

Efter tidig frukost åker vi vidare via Jokkmokk och Arvidsjaur. I Jokkmokk gör vi ett besök hos Jokkmokks Tenn där vi bl.a. får se de skickliga gravörerna i arbete. Ett stopp vid Polcirkeln är också ett måste. I Slagnäs vid Gasa ligger Båtsuoj samecenter, där vi får en sen lunch serverad i kåtorna. Vår lokalguide berättar om det samiska livet, den samiska religionen och mycket annat från samevärlden.

Vill du, får du t.o.m. smaka på nymjölkad renmjölk! Ett upplevelserikt och oförglömligt besök!
Dagen blir lång, vårt slutmål är Vilhelmina. Gemensam middag på kvällen. Ca 600 km.

 

Dag 9 Frösön och Persåsen

Dagen inleder vi med frukost och fortsätter söderut via Dorotea, Strömsund och Östersund utmed Storsjön. Kanske hinner vi med en kort tur på Frösön? Vi kör vidare och lunch serveras hos konstnären Leif Wikner i Persåsen. En konsthantverkare som arbetar enbart i trä. Anläggningen är en upplevelse kring natur, konst, kultur och hantverk och här får vi en guidad visning och möjlighet till fina inköp i hans butik. Sedan åker vi inlandet ut mot den vackra östkusten och ankommer under eftermiddagen till vårt hotell i Sundsvall som väntar med middag Ca 308 km.

 

Dag 10 Hemåt

Efter frukost tar vi oss söderöver ner mot Stockholm igen, på vägen stannar vi för lunch och framåt kvällen är vi åter hemma efter en förhoppningsvis avkopplande, intressant och trevlig resa. Ca 377 km.

 

 

I resan ingår
Del i dubbelrum/utsideshytt,
9 Frukostar,
10 Måltider,
Båtresa med Viking Line Stockholm-Åbo,
Färja Olderdalen-Lyngseidet,
Färja Svensby-Breikvikeidet,
Tunnelavgift på Mageröya,
Filmvisning Samecentret Karasjok,
Inträde och visning Båtsuoj Samecenter,
Alta museum,
Leif Wikners i Pärsåsen,
Inträde, film och certifikat till Nordkappshallen,
Inträde Ishavskatedralen & Sven Hörnells bildspel,
Besök Santa Claus Village,
Isnetoften,
Bussresa.
Avgångar
26 jul 2018 (torsdag)

Platser finns
16480 SEK
Avgångsplats
Stockholm/Viking Line terminalen kl.20.00 (Fartygets avgångstid)
extra
Enkelrum/hytt 2.900:-