Alsace, Bourgogne, Champagne & Chablis

Bokningskod: ABC

Denna resa är märkt med Hälsingebocken! Det innebär att vi erbjuder Gratis anslutning från Hälsingland - från t.ex. Hudiksvall och många fler orter längs vägen till Stockholm! Ring oss för mer information. 

 

 

ABC - Alsace, Bourgogne och Champagne & Chablis

Njut av det goda i livet, följ med oss till Frankrike! Här gläds vi inte enbart åt utsökta viner utan får även uppleva den franska idyllen. Genom fridfulla städer, pittoreska byar, böljande vinfält och fantastiska landskap ser vi några av världens främsta vingårdar och upplever kulinariska högtidsstunder. Här avnjuts lantliga rätter som Boeuf Bourguignon och Coq au Vin tillsammans med de ädlaste av viner från Alsace, Bourgogne och Chablis.

 

DAG 1. Mot Göteborg
Vi börjar vår resa med buss från Stockholm och under färden stannar vi för lunch på egen hand. På kvällskvisten ankommer vi till Göteborg där Stena Lines fartyg under natten tar oss över till Tyskland och Kiel. Ombord äter vi middag tillsammans innan vi sover ut i våra hytter. Ca 470 km.

 

DAG 2. Mot Ahr
När vi ätit frukost fortsätter resan längs Tysklands vägar och städer och så småningom anländer vi till det berömda vinområdet Ahr och vårt hotell i Bad Neuenahr. Ahrdalen är det närmaste vinområdet från Sverige räknat. På kvällen äter vi gemensam middag. Ca 564 km.

 

DAG 3. Champagne
Efter frukost rullar bussen vidare mot Frankrike och den mysiga staden Epernay.

Vi äter gemensam lunch på en lokal restaurang innan vi besöker ett av de många champagnehusen i området för en champagneprovning. Därefter checkar vi in på vårt hotell och på kvällen äter vi middag tillsammans.

Ca 414 km

 

Dag 4 Moet & Chandon
Efter hotellets frukost beger vi oss till ett av de mest välkända och berömda champagne husen, nämligen Moet & Chandon. Under det tidiga 1800-talet blev Jean-Rémy nära vän med Napoleon och var snart den mest berömda vinmakaren i världen. 1832 lämnade han över företaget till sonen Victor och svärsonen Pierre-Gabriel Chandon de Braille. Det var då företaget ändrade namn till Moët et Chandon. Här gör vi ett besök på gården och provsmakar några av deras champagner. På kvällen äter vi middag tillsammans.

 

Dag 5 Brocard & Mersault
Efter frukost går bussen vidare mot den franska staden Beaune som också kommer bli vårt hem för några nätter. Tre dagar i Bourgogne och dess omgivningar som vi fyller med smakupplevelser! Det blir en härlig kompott av franska delikatesser och äventyr. Frukost serveras varje morgon och under dessa dagar har vi valt att middag inte ingår så att var och en själv får möjlighet att botanisera bland de franska restaurangerna.

Vi besöker vingården Brocard och får möta Chablis och dess viner på bästa möjliga sätt. 1973 flyttade Jean-Marc Brocard till Préhy och skapade sin vinproduktion mitt på de gröna vinfälten. Tillsammans med sin svärfar skapade de den balans och harmoni som krävs för att göra ett bra vin, enligt de båda vinkännarna.

Här får vi  smaka på några av gårdens viner.

Vingården Château Mersault som ligger i en mycket elegant vit byggnad tillverkar viner som säljs över hela världen. Vingården har årligen mer än 20,000 besökare och är en av de mest besökta vingårdarna i området. Här får vi en rundtur och såklart en provning på utvalda viner.

 

Dag 6 Cassisium & Domaine Lucien
Ett besök på Cassisium som sedan år 1933 tillverkat sina unika svartvinbärsdrycker som kan drickas rent, ”on the rocks”, eller som smaksättning till mousserande vin. Vi får under vår rundtur möjlighet att höra historien bakom Cassisium, se hur tillverkningen går till, och får chansen att provsmaka. I den lilla pittoreska byn Échevronne ligger i en undangömd dal några få kilometer nordväst om Beaune, här finner vi den 15 hektar stora vingården Domaine Lucien Jacob. När Lucien Jacob - traktens mest kända vinpersonlighet, pensionerades år 1989 övertog barnen Chantal och Jean-Michel ansvaret för driften av familjens vingård. Här visas vi runt och provsmakar några av gårdens viner.

 

Dag 7 Senapsprovning & Vingårdsbesök
Gården Edmond Fallot La Moutarderie, besöker vi också! Ett familjeägt företag som år 1840 startade sin verksamhet och än idag tillverkar och säljer lokalproducerad senap. Här får vi en rundtur och möjlighet att smaka på denna franska specialitet.

Ett annat besök blir vingården Château de Pommard som sedan år 1726 producerat sina exklusiva och fantastiska viner. Tillsammans med en vinexpert från gården gör vi en rundtur där vi besöker vinkällaren och självklart smakar vi på några av vinerna.

 

Dag 8 Dags att lämna Beaune
Då påbörjar vi vår hemresa och beger oss mot Tyskland. På vägen hinner vi även med en avstickare till den mysiga lilla staden Riquewihr i regionen Alsace och framåt kvällen når vi Friedrichsdorf där vårt övernattningshotell väntar med middag. Ca 562 km.

 

DAG 9 På tyska vägar norröver
Efter frukost fortsätter färden genom Tyskland till Kiel. Här väntar vår färja som ska ta oss tillbaka till svensk mark igen. Ombord på båten äter vi middag och spenderar natten i våra hytter innan vi når Göteborg.
Ca 570 km.

 

DAG 10. Hemåt
Vi äter frukost ombord på färjan innan vi rullar av i Göteborgs hamn och fortsätter vår hemfärd. Längs vägen stannar vi till för möjlighet till lunch i trakterna kring Jönköping och beräknas nå Stockholm under eftermiddagen. Ca 500 km.

 

10 dagar

I resan ingår
Båtresa Göteborg-Kiel t/r,
Del i tvåbäddsrum/utsideshytt,
9 Frukost,
8 Måltider,
Vinprovningar och besök enligt program,
Reseledare och Bussresa

(med reservation för ändringar på vingårdar)
Avgångar
12 okt 2018 (fredag)

Fullbokat
17280 SEK
Avgångsplats
Stockholm, Cityterminalen kl. 10.30
Södertälje, Syd kl. 11.00
Orter längs E4:an/Väg 40
extra
Enkelrum/Enkelhytt 2500:-