Alsace, Bourgogne, Champagne & Chablis

Bokningskod: ABC

Denna resa är märkt med Hälsingebocken! Det innebär att vi erbjuder Gratis anslutning från Hälsingland - från t.ex. Hudiksvall och många fler orter längs vägen till Stockholm! Ring oss för mer information. 

 

 

Njut av det goda i livet, följ med oss till Frankrike! Här gläds vi inte enbart åt utsökta viner utan får även uppleva den franska idyllen. Genom fridfulla städer, pittoreska byar, böljande vinfält och fantastiska landskap ser vi några av världens främsta vingårdar och upplever kulinariska högtidsstunder. Här avnjuts lantliga rätter som Boeuf Bourguignon och Coq au Vin tillsammans med de ädlaste av viner från Alsace, Bourgogne och Chablis.

DAG 1. Genom Sverige till Travemünde

Vi börjar vår resa med buss från Stockholm till Trelleborg för att sedan åka nattfärja, där vi har fina hytter, till Tyskland och under morgonen anländer vi till Travemünde. Ca 670 km.

DAG 2. Till Trier

Resan fortsätter längs Tysklands vägar och städer och så småningom anländer vi till ståtliga Trier som är beläget i den sköna Moseldalen. Här får vi kvällen att se oss omkring, kanske ett besök vid den imponerande romerska stadsporten Porta Nigra?  Ca 680 km.

DAG 3. Mot Champagne och Bourgogne

Efter frukost rullar bussen vidare mot Frankrike genom den vackra Moseldalen. Under vägen stannar vi för lunch på egen hand i den mysiga orten Epernay, i Champagne. Efter lunch besöker vi på denna ort Maison Eugene Mercier där vi provsmakar champagne. Familjens historia började under av Napoleon IIIs regeringstid, i det andra kejsardömet, en period av blomstrande ekonomiskt välstånd. När Eugène Mercier bara var 20 år gammal etablerade han sitt eget vinhus och revolutionerade världen av champagne. Efter provningen åker vi vidare mot Auxerre där vi checkar in på vårt hotell och äter en gemensam middag.  Ca 485 km.

Dag 4-6 Franska delikatesser och vingårdsbesök

Tre dagar i Bourgogne och dess omgivningar som vi fyller med smakupplevelser! Det blir en härlig kompott av franska delikatesser och äventyr. Frukost serveras varje morgon och under dessa dagar har vi valt att måltider inte ingår så att var och en själv får möjlighet att botanisera bland de franska restaurangerna.

Vi besöker vingården Brocard och får möta Chablis och dess viner på bästa möjliga sätt. 1973 flyttade Jean-Marc Brocard till Préhy och skapade sin vinproduktion mitt på de gröna vinfälten. Tillsammans med sin svärfar skapade de den balans och harmoni som krävs för att göra ett bra vin, enligt de båda vinkännarna.

En av dagarna får vi besöka vingården Château Mersault. I den eleganta vita byggnaden tillverkar man viner som säljs över hela världen. Vingården har årligen mer än 20.000 besökare och är en av de mest besökta vingårdarna i området. Vi besöker Cassisium som sedan år 1933 tillverkat sina unika svartvinbärsdrycker som kan drickas rent, ”on the rocks”, eller som smaksättning till mousserande vin. Vi får under vår rundtur möjlighet att höra historien bakom Cassisium, se hur tillverkningen går till, och får chansen att provsmaka.

Gården Edmond Fallot La Moutarderie, besöker vi också! Ett familjeägt företag som år 1840 startade sin verksamhet och än idag tillverkar och säljer lokalproducerad senap. Där får vi en rundtur och möjlighet att smaka på denna franska specialitet.

Ett annat besök blir vingården Château de Pommard som sedan år 1726 producerat sina exklusiva och fantastiska viner. Tillsammans med en vinexpert från gården gör vi en rundtur där vi besöker vinkällaren och självklart smakar vi på några av vinerna.

I den lilla pittoreska byn Échevronne ligger i en undangömd dal några få kilometer nordväst om Beaune, här finner vi den 15 hektar stora vingården Domaine Lucien Jacob. När Lucien Jacob - traktens mest kända vinpersonlighet, pensionerades år 1989 övertog barnen Chantal och Jean-Michel ansvaret för driften av familjens vingård. Här visas vi runt och provsmakar vi på några av gårdens viner.

Vi besöker Domaine d’Ardhuy som ligger i den södra delen av Côte de Nuits. Gården som vi finner vid slutet av en liten väg omsluten av vinrankor har även den producerat vin i generationer. Under vårt besök får vi provsmaka vin i världsklass och se oss runt på vingården.

DAG 7. Dags att lämna Beaune

Då påbörjar vi vår hemresa och beger oss mot Tyskland. På vägen hinner vi även med en avstickare till den mysiga lilla staden Riquewihr i regionen Alsace och framåt kvällen når vi Friedrichsdorf där vårt övernattningshotell väntar med middag. Ca 585 km.

DAG 8. Mot Kiel

Efter frukost fortsätter färden genom Tyskland till Kiel. Här väntar vår färja som ska ta oss tillbaka till svensk mark igen. Ombord på båten äter vi middag och spenderar natten i våra hytter innan vi når Göteborg.
Ca 570 km.

DAG 9. Hemåt

Vi äter frukost ombord på färjan innan vi rullar av i Göteborgs hamn och fortsätter vår hemfärd. Längs vägen stannar vi till för möjlighet till lunch i trakterna kring Jönköping och beräknas nå Stockholm under eftermiddagen. Ca 500 km.

I resan ingår
Båtresa Trelleborg-Travemünde,
Kiel-Göteborg,
Del i tvåbäddsrum/utsideshytt,
8 Frukost,
7 Måltider,
Vinprovningar och besök enligt program,
Reseledare,
Bussresa,
(med reservation för ändringar på vingårdar)
Avgångar
13 okt 2018 (lördag)

Platser finns
16480 SEK
Avgångsplats
Stockholm, Cityterminalen kl. 10.30
Södertälje, Syd kl. 11.00
Orter längs E4:an/Väg 40
extra
Enkelrum/Enkelhytt 2000:-